Loading...
Bilury Hotel
İletişim Bilgileri
Sefa Çamlık, İnönü Cd. No:71, 10400 Ayvalık / Balıkesir
Sosyal Ağlar

CUNDA ADASI

Cunda ya da Alibey Adası, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan sırasıyla Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra 4. büyük adasıdır. Cunda'ya karayolu ile gelenler, 15 Eylül Caddesi üzerinden ilk önce Dolap Adası (Lale Adası)'ndan geçer. Ardından Türkiye'nin İlk Boğaz Köprüsü'nden geçerek Cunda'ya ulaşır. Adanın nüfusu 6 bin 500 civarındadır. Ancak yaz aylarında bu rakam 20 bine çıkmaktadır. Cunda Adası özellikle son yıllarda; Arnavut kaldırımları, taş evleri, taş mimarisiyle büyüleyici “Taş Kahve”, “Âşıklar Tepesi” ve görkemli “Taksiyarhis Kilisesi”yle, Marmara Bölgesi'nin en önemli cazibe merkezi haline gelmiştir. Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında çok keyifli oluyor. 

Cunda Adası, Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nin sınırları içinde yer almaktadır. Ayvalık İlçesi’nin batısı deniz, kuzeyi Burhaniye, doğusu Bergama, güneyi Dikili ile çevrilidir. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Cunda Adası’dır. Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra 4. büyük adasıdır. Yüzölçümü 23,36 km2 olan Cunda (Alibey) Adası, anakaraya 600 m ve Midilli adasına 17,5 km uzaklıktadır.

Cunda Adası’nın anakaraya bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanmaktadır. Dolap Boğazı mevkiinde 1896 yılında inşaa edilmiş olan Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü, Cunda ve Lale Adalarını birleştirmektedir. Lale Adası ise anakaraya 1817 yılında denizin doldurulmasıyla yapılan 500 metrelik bir hemzemin bir köprü-yol ile bağlanmaktadır. Eskilerin “peratariya” (geçit) dedikleri bu yol, atlı bir arabanın ancak geçebileceği genişlikte iken 1960’lı yıllarda başlayan çalışmalarla, günümüzde yayalar için bırakılan geniş şeritler dışında, iki aracın da rahat geçebileceği bir düzeye getirilmiştir.

Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’ndeki Yund Adaları olduğu ve ilerleyen yıllarda Yund adının Cunda’ya dönüştüğü düşünülmektedir. Ayvalık’ta istilacı düşmana karşı ilk asker kurşununu attırmış Komutan Ali Çetinkaya anısına, “Alibey Adası” denmiştir. Rum teba ise adaya “Moshonisi” (Kokulu Ada) adını vermiştir. Yine Piri Reis’in anlattıklarından yola çıkılarak Cunda’nın İtalyanca’da gemilerin yatay sereni anlamına geldiğini ve haritada Cunda’nın yatay serene benzediği belirtilmektedir.

Cunda (Alibey) Adası, Ayvalık’ı açık denize, iki boğazıyla da kapayan ya da açık denizden sonra mühürleyen bir görünüm taşımaktadır. Ayvalık’tan bakıldığında, solundaki boğaza Dalyan Boğazı, sağındakine de Dolap Boğazı adı verilmektedir. Çok eskiden bir sandalın geçebileceği kadar sığ olan Dalyan Boğazı, 1880 yılında iki yıllık bir çalışma ile açılmış ve yirmi kulaç genişletilmiştir.